Vielse
Tillykke!
Der er intet herligere end at have fundet én, man vil dele sit liv med. Vil I gerne have et par opbyggelige ord om kærlighedens glæder og forpligtelser med på vejen, så er det en god idé at lægge vejen forbi kirken i forbindelse med et bryllup. Et kirkebryllup behøver ikke koste en million og indeholde hvid kjole og karet. Det kan også foregår onsdag formiddag eller fredag eftermiddag med bare et par vidner - og så hovedpersonerne, naturligvis!
Hvor skal jeg stå?
Hvordan foregår et bryllup i den Danske Folkekirke. Og hvad betyder det egentligt alt sammen? Det kan du blive klogere på, hvis du besøger folkekirkens hjemmeside. Her kan du læse mere om bryllup i folkekirken. Magasinet AMEN lavede for lidt tid siden et temanummer om bryllupper - det kan du læse her.
Dato og tidspunkt
Skal aftales i god tid med kirkekontoret. Man kan ikke booke en bestemt præst, men præsterne tager så vidt muligt hensyn til eventuelle ønsker i planlægningen.
Betingelse
For at blive viet i folkekirken skal mindst én af parterne være medlem. For at blive viet i Himmelev Kirke eller Trekroner Kirke skal én af parterne bo i sognet eller på anden måde have en tilknytning til kirken, hvilket kan være tidligere bopæl eller nære pårørende boende i sognet. Du kan se hvilket sogn du tilhører hér: https://sogn.dk/, Find dit sogn.
Prøvelsesattest
Før brylluppet kontakter parret borgerservice, som udsteder en "prøvelsesattest", som er gyldig i 4 måneder fra udstedelsen. Attesten skal sikre, at ingen af parterne er gift i forvejen. Prøvelsesattesten samt navn og adresse på to vidner afleveres til kirkekontoret. Uden gyldig prøvelsesattest må præsten ikke foretage vielsen.
Tidspunkt og samtale
Vielserne ligger oftest på lørdage og forestås som regel af den præst, som har søndagens gudstjeneste den pågældende weekend. Parret kontakter præsten for at aftale et møde inden brylluppet. Ved samtalen aftales salmer og særlige ønsker til brylluppet, og præsten vil ønske at høre om parrets fælles historie og om deres ønske om at blive gift. Hvis du klikker her, kan du se forslag til bryllupssalmer. Forslaget er kun ment som inspiration; i praksis kan man synge stort set alle salmer til et bryllup.
Hvor mange kan der være i kirkerne?
I Himmelev Kirke kan man invitere 90 gæster til sit bryllup. I Trekroner Kirke kan der ved normal opstilling sidde 170 (flere kan klemmes ind, hvis det er nødvendigt).
Ris, fuglefrø eller konfettikanoner?
Det hører med til traditionerne ved et bryllup, at man kaster ris på brudeparret. Risene symboliserer ønsket om frugtbarhed for parret. Nogle steder er man begyndt at udskifte ris med fuglefrø - eller endda konfettikanoner eller rosenblade. De sidste to ting tillader vi IKKE i kirkerne i Himmelev og Trekroner (heller ikke ægte rosenblade). Fuglefrø har det nemlig med at spire - og så har vi pludseligt en urtehave foran kirkedøren! Konfetti på kirkegården forurener og blæser hen på gravene. Men ris eller sæbebobler er hjerteligt velkomne! Myten om at ris får små fuglemaver til at eksplodere, er kun det: En myte. Vi har allieret os med Ornitologisk Forening og fået deres garanti for at ris er en fuldkommen sikker spise for vores småfugle!
Reception i sognegården
Efter et bryllup i Himmelev Kirke er det muligt at leje sognegården til en efterfølgende reception. I sognegården er alt, hvad man skal bruge af glas og tallerkner osv. men personale skal man selv sørge for. Læs mere om leje af sognegården her.